Om Selkirk Rex

Cajsa

Selkirk Rex är en lockig kattras med ursprung från USA. 1987 upptäcktes den naturliga mutationen hos en amerikansk katt: Miss DePesto of NoFace. Den honan har sedan lagt grunden för Selkirk Rex-rasen via uppfödaren Jeri Newman (NoFace). 

​Rasen är idag godkänd inom de flesta kattförbund i världen, just nu är den preliminärt godkänd inom Sveriges största kattförbund SVERAK. Den är känd för att vara kärvänlig, nyfiken och full av bus. Rasen finns i två pälsvarianter: kort- och långhår. Korthåren har oftast mindre definierade lockar än långhåren.

Hur det började
Runt 1987: Miss DePesto (även känd som Pest) var den enda i en kull av sex kattungar som hade "annorlunda" päls. Pests mamma var en långhårig huskatt (sköldpaddsfärgad vitfläck) med vågig underpäls från Sheridan, Montana. Den genetikintresserade perseruppfödaren Jeri Newman tog över Pest & påbörjade arbetet med vad som skulle bli rasen Selkirk Rex. 

För att få till rundare huvudformer, öppnare uttryck och kraftigare kropp fanns några bra val av raser för utparning: Perser, Exotic, Brittiskt korthår och Amerikanskt korthår. När detta var bestämt parades Pest med Perserhanen CH Photofinish of Deekay år 1988. Kullen mellan Miss DePesto of NoFace och CH Photofinish of Deekay resulterade i 6 kattungar: 3 lockiga och 3 rakhåriga. Genom detta konstaterades att denna lockiga gen var dominant. Den mest kända katten ur denna kombination är NoFace Oscar Kowalski, som blev betydande för rasens uppbyggnad och ligger bakom de flesta Selkirks.

Selkirk Rex och Sverige
Sedan 2005 har Selkirk Rex funnits i Sverige och har sedan dess etablerat sig långsamt men säkert i landet. Idag finns det en handfull uppfödare som föder upp rasen och katterna väcker stor uppmärksamhet när de visas upp på utställningar.

1 Oktober 2017 kommer rasen att vara fullt godkänd i Sverak!


Läs mer här: Ni alla får jättegärna länka tillbaka till hemsidan (www.selkirkrex.org) från ert håll, så får den bättre spridning. :)

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.03 | 13:03

Du har underbart fina små Trollungar
En fröjd att kika på din sida

...
20.11 | 18:41

Hej! Hur är möjligheten att få köpa en liten pisse denna vinter/vår av dig? :)
Min skogis skulle gärna att få en kompis!

...
09.08 | 20:17

Hejsan!
Är intresserad av att eventuellt köpa en kattunge. Undrar om du har eller har något på gång?
Mvh Leona Thelander

...
13.03 | 11:21

Hej!
Precis upptäckt denna för mig nya raskatt som du har uppfödning på Selkirk Rex.
Intresserad av ev avelshona!
SE*Bongsbos i Kullavik/ norra Halland

...
Du gillar den här sidan